diumenge, 28 d’agost del 2016

Meduses... i què?

Les meduses són animals primitius que causen molts "problemes" al món modern. Són tant antics que ja trobem indicis de la seva presència fa 500 milions d'anys, durant el període Càmbric, nosaltres l'espècie humana, només fa 150.000 anys que vam aparèixer en un racó de l'Àfrica. El més provable és que nosaltres desapareixerem de la Terra i les meduses continuaran existint.

El mar no és una piscina, i nosaltres hi anem a banyar, però el mar és l'hàbitat de moltes criatures, entre elles les meduses, pel que mereixen com a mínim respecte i atenció. Per contra generen rebuig i pànic quan puntuals apareixen a l'estiu.

Avui us parlaré de les dues espècies l'ou ferrat (Cotylorhiza tuberculata) i el born blau (Rhizostoma pulmó) .

L'ou ferrat és una espècie molt freqüent a la Mediterrània, pot assolir uns 25 cm de diàmetre, i té uns tentacles característics acabats amb un botó lila. la seva picadura és pràcticament inofensiva per als humans. S'alimenta de plàncton.

Ou ferrat fotografiat a Arenys de Mar.

Ou ferrat fotografiat a Sant Pol.

Part dels tentacles que hi ha sota l'ombrel·la.
Eixam de ous ferrats a la platja de Roques Blanques, Sant Pol.
Alguns peixos busquen refugi entre els tentacles de les meduses.

Juvenil de sorell refugiant-se entre els tentacles d'un ou ferrat.


L'altre espècie que més es veu, el born blau, és l'espècie més gran que podem trobar a la mediterrània. Genera molt pànic pel seva mida, però com l'ou ferrat és totalment inofensiva, només a persones molt sensibles pot provocar una lleugera irritació que marxa amb poc temps.

Born Blau fotografiat a Roques Blanques, Sant Pol

El mateix exemplar.
Detall dels tentacles que utilitza per filtra el plàncton del que s'alimenta. 


 
Jove de sorell entre els tentacles d'un born blau, on troba refugi.
 
 
La pregunta és, per què hi ha ara més meduses? Bàsicament per dues raons; la primera és la reducció dels seus predadors naturals, les tortugues marines, i segon la sobrepesca de espècies de peixos que s'alimenten de de plàncton (com el seitó i la sardina), per tant tenen més aliment a la seva disposició.

La propera vegada que vegis meduses, no et queixis, no tinguis por, ... admiren la bellesa.
























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada