dissabte, 15 de juliol del 2017

Païsatge maresmenc: l'alguer

Quan pensem amb la comarca del Maresme, a molts ens ve al cap la platja, la draga, la via del tren, la NII, els pobles de Mar, els pobles de Munt,... els boscos i la Serralada Litoral. a quasi ningú se li acut que el païsatge maresmenc més característic està amagat sota la superfície del mar.

Aquest païsatge és l'alguer, un ambient format per una planta, no una alga com pot enganyar els seu nom. L'alguer (Posidonia oceaniaca) en realitat és una planta, amb arrels flors i fruit, endèmica de la Mediterrània (què només es troba a la nostra mar), que ocupa litorals sorrencs.

Alguer a Llavaneres

El mateix alguer


Com que és una planta necessita llum, per tant creix des de poca fondària fins els 27 m. Té uns rizomes, semblants als e les canyes i al llarg dels anys i amb un lent creixement formen un tipus de sol al fons del mar i ajuden a fixar la sorra i a protegir es platges de les onades.

Rizomes de la posidona
Les fulles creixen des de la base del rizoma i a mida que creixen molts animals epífits (que viuen enganxats) es creixen al damunt.

Hidrozous i briozous epífits creixent a les fulles de l'alguer
Fulles amb taques blanques que són epífits
Fulles amb gran varietat d'epífits

Com que les fulles se'ls omple d'epífits que els dificulta la fotosíntesi, canvien cada tardor les fulles. Aquestes s'acumulen a les platges, on protegeixen aquesta de l'erosió. Per desgràcia a molts llocs aquestes acumulacions de fulles són "netejades".

Acumulació de fulles a la platja

Detall de les fulles, es veu molt bé que retenen la sorra
A més l'alguer és molt important per a moltes espècies marines que hi troben refugi dels seus depredadors.
Tords buscant refugi entre les fulles de de l'alguer
Ara l'alguer està en regressió per cula de molts factors, com la pesca d'arrossegament, pesca artesanal, la regeneració de platges, i el fondeig de vaixells amb les seves ancores.

Ancora malmetent una mata de posidonia a Cala Bona, Tossa
Cadena d'una embarcació malmetent l'alguer
Per tant és urgent restringir el fondeig en zones d'alguer i promocionar el fondeig ecològic.

Al Maresme a més tenim l'alguer més gran de Catalunya, dins la xarxa Natura 2000, per tant teòricament protegit, a la pràctica res de res.
Cartografia de l'alguer de Mataró
Ara quan mireu el mar de la comarca, penseu que el mar no és un "desert d'aigua".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada