dissabte, 9 de març del 2019

Sembla mentida que hi hagi animals així: el cinturó de Venus.

Ara entre l'hivern i la primavera, quan l'aigua està més freda i carregada de nutrients, apareix a prop de la costa els plàncton gelatinós. Aquest és un grup d'animals que viuen a la columna d'aigua, i la característica principal és que són animals transparents, per camuflar-se, i tenen un percentatge molt alt d'aigua al seu cos. Molts dels animals del plàncton gelatinós són meduses, salpes, gasteròpodes quetògnats i ctenòfors.

Aquest darrer grup pertany el cinturó de Venus (Cestum veneris), un dels ctenòfors més grans i espectaculars que trobem al nostre mar. És força gran, pot arribar a 1,5 m, i s'alimenta filtrant plàncton que captura amb el seu cos pla. És fosforescent a la nit, i durant el dia el moviment dels seus cilis generen uns reflexes d'iridescència. No són colors generats per uns pigments, si no per una reflexió de la llum, com passa amb es bombolles de sabó.

Aquest animal el trobem als mars tropicals i subtropicals de tot el món, dels 40º nord i sud. Habita des de la superfície fins a uns 200 m de fondària.

Cap escriptor de ciència ficció ha estat capaç d'imaginar un animal com aquest.

Meravellós cinturó de Venus contra el Sol. 



Part central de l'animal, on es veu perfectament la faringe 

Cinturó de Venus sencer

Reflexes iridescents dels cilis amb moviment.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada