dimarts, 15 de maig del 2018

Invasió al·lienígena, les barquetes

Aquesta primavera està sent molt espectacular meteorològicament parlant. El mar després d'un hivern molt mogut, a causa de vents i temporals, els nutrients del fons han arribat a la superfície i això ha estat el detonant per un "bloom" de plàncton. Aquest fenomen ha fet que molts animals gelatinosos, Meduses, salpes i ctenòfors, hagin proliferat enormement.

Aquest és el cas de les barquetes (Velella velella), espècie de celenterat.... no de medusa, com a molts llocs (premsa, TV, etc) ens han fet creure. Aquests organismes són sifonòfors, a diferència de les meduses, no estan formats per un sol individus, com les meduses, si no que en realitat són colònies de diferents individus, cada un d'ells especialitzat en una funció. Alguns zooides (individus) estan especialitzats, en l'alimentació, altres en la flotabilitat i d'altres en la defensa o la reproducció. L'associació és tan perfecte que semblen un sol individus.

Les barquetes tenen un zooide en forma de vela, que els dona el nom popular i científic, que fa de vela, fent que la colònia s'arrossegui per la superfície del mar en funció de les seves brises i vents.

Aquest any centenars de milions han aparegut a les aigues catalanes, i moltes han arribat a avarar a les nostres cales i platges. Per sort, són totalment inofensives... i no les veiem com un inconvenient per a la neteja de les platges, sinó de que el nostre mar no és una piscina, és un mar viu!!
Acumulació de barquetes

Barqueta vista des de sota on es veuen els zooides alimentaris en forma de tentacle

Barquetes

Barqueta amb la seva vela

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada